web statistics

Jump to content


Istoricul betonului armat


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 alexis709a

alexis709a

    Administrator

  • Administrators
  • 100 posts
  • LocationBucuresti

Posted 13 iulie 2012 - 06:22

Cimentul a fost folosit prima data in istorie de romanii, ei foloseau cimentul hidraulic (sec. II î.e.n), care era un amestec de cenusa vulcanica  cu mortarul de var.Utilizarea lui dispare treptat pana la inventarea cimentului modern.
Inventarea cimetului modern este revendicata  de francezul (Louis Vicat, 1812-1813) si de englezul (John Aspdin, 1824), care l-au obtinut prin arderea unui amestec de calcar si argila, John Aspdin i-a da denumirea “Portland”, dupa piatra extrasa din insula Portland din sudul Angliei.
Posted Image
Betonul armat a fost inventat de gradinarul Joseph Monier care , in încercările sale de a realiza un ghiveci de flori mai rezistent a incercat printre altele si turnarea betonului intr-o forma in care se gasea un “schelet” din sarma. Patentele înregistrate de el începând cu 1867 au contribuit decisiv la utilizarea betonului armat ca material structural. Brevetele au fost cumparate de firma germana Wayss&Freytag,  care  a  executat  numeroase  lucrari  din beton armat între  1886  si  1900  folosind “ betonul Monier”.
Folosirea  betonului armat  ca  material  structural  se  dezvolta  rapid  în  ultimele  doua decenii  ale  secolului  19  si începutul  secolului  20.  Francezi (Hennebique, Considéré) si germani (Mörsch, Koenen, Dischinger) au contribuit la dezvoltarea teoriei si practicii utilizarii acestui nou material.
Primele norme au aparut în Elvetia (1903-“Norme provizorii pentru calculul betonului armat”). Pâna în 1911 apar norme similare in Germania(1904- “Prima circulara prusiana”), Franta (1906-”Circulara franceza”), Marea Britanie (1911- “Circulara engleza”), Statele Unite si  Rusia (1908- “Conditii tehnice pentru constructiie de beton armat”). Se pun bazele calculului la rezistente admisibile, care se  utilizeaza pana în anii ’50.
Din anii ’30 betonul armat devine materialul preferat pentru structuri. Pentru constructii cu deschideri mari si aspect deosebit se utilizeaza placi curbe subtiri din beton armat.
In anul 1928 inginerul fracez Emile Freyssinet descopera betonulu precomprimat.Prin precomprimare se induce o stare initiala de compresiune în beton, eliminându-se total sau partial, eforturile de întindere in exploatare.Principalul avantaj al utilizarii betonului precomprimat este faptul ca se poate folosi pentru deschideri mai mari decat betonul armat.
In  ani 40, cercetatorii rusi alaboreaza teoria de calcul la rupere.
In anii ’50 apare studiul comportarii structurilor din beton armat la actiuni seismice. Profesorul Thomas Paulay (Noua Zeenlanda) descopera în anii ’80 metoda proiectarii capacitatii de rezistenta.
In ziua de azi constructiile de beton armat au ajuns la performante tehnice foarte inalte, fiind utilizate si în mediile foarte agresive (platforme marine, anvelope de reactoare nucleare).

Posted Image

Posted Image


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users